Echografie – Huisartspraktijk De Noord – Urk
Header afbeelding
Huisartspraktijk De Noord
De Noord 8B 8321 BA
Urk

Echografie

Op 29 maart 2007 is dokter Bloed geslaagd voor het echografiecertificaat voor huisartsen. Echografie binnen de huisartspraktijk wordt toegepast voor verschillende indicaties.  Het is mogelijk een termijnbepaling te laten doen, wanneer niet duidelijk is hoever de zwangerschap is gevorderd. Dit gebeurt rondom de 11e week van de zwangerschap. De echobeelden worden op een zelf meegenomen USB stick opgeslagen en meegegeven aan de zwangere.

Tegenwoordig is het mogelijk prenatale screening te laten verrichten bijv. op het syndroom van Down (zie ook: prenatale screening).  Een onderdeel van deze screening is de nekplooimeting, waarbij de dikte wordt gemeten van de nekplooi van de baby met de echo. Deze nekplooimeting wordt niet verricht binnen de praktijk. Indien een zwangere prenatale screening wenst, wordt doorverwezen naar de echopraktijk in Emmeloord. Dit geldt ook voor structureel echoscopisch onderzoek bij een zwangerschapsduur van 20 weken. Dokter Bloed kan wel een echo maken bij 20 weken, maar deze is niet vergelijkbaar met uitgebreide echo, zoals die wordt gedaan door de echopraktijk in Emmeloord. Het doel van deze 20 weken echo is, om grote en kleine afwijkingen op te sporen bij de foetus. Voor overige zaken binnen de verloskunde, waarvoor een echo noodzakelijk is, kunnen de zwangeren wel terecht. Voorbeelden zijn het bepalen van de ligging en de groei van de baby en de ligging van de placenta.

Sinds de aanschaf van het nieuwe Samsung H60 echografiesysteem in maart 2015 is het mogelijk op verzoek van de zwangere, dus zonder medische reden, een 3D/4D echo (pretecho) van de baby te laten maken. Deze beelden worden dan toegevoegd op  DVD/USB stick. Hiervoor wordt wel een kostenvergoeding gevraagd. De kosten voor een 3D/4D pretecho bedragen € 50 euro per 20 minuten (incl. foto’s en DVD).  3D/4D beelden die worden gemaakt tijdens reguliere zwangerschapscontroles en op medische indicatie zijn kosteloos. De meest geschikte termijn voor het maken van een 3D/4D echo is tussen de 25 en 30 weken zwangerschap.

Naast echografie voor verloskunde, is echografie van de boven- en onderbuik mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn het vaststellen of uitsluiten van gal- of nierstenen. De lever, de alvleesklier, de buikaorta en de milt kunnen worden gescand. Om voor een echo van de boven en/of onderbuik in aanmerking te komen is een verwijzing van de eigen huisarts noodzakelijk met een duidelijke vraagstelling. Ook echo’s van spieren, gewrichtskapsels en zenuwen zijn mogelijk, ook na overleg en verwijzing door de eigen huisarts.