Voordat je zwanger wordt – Huisartspraktijk De Noord – Urk
Header afbeelding
Huisartspraktijk De Noord
De Noord 8B 8321 BA
Urk

Voordat je zwanger wordt

Roken

Stop ruim voordat je zwanger wordt met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op vruchtdood, op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken én meeroken tijdens de zwangerschap verhoogt ook de kans op wiegendood. Ook het roken van cannabis en andere drugs kunnen ernstige problemen geven tijdens de zwangerschap. Voor mannen geldt dat roken de vruchtbaarheid vermindert, een eventueel positief effect op de zaadkwaliteit hoeft pas na 2 maanden duidelijk te worden. Ondersteuning in het stoppen met roken kunt je in onze praktijk krijgen.

Foliumzuur

Slik dagelijks 0,4 of 0,5 mg foliumzuur vanaf vier weken voordat je zwanger zou kunnen raken tot en met de tiende week van de zwangerschap, dit verkleint de kans op een open ruggetje.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt is het goed dat je behandelaars en de apotheek weten dat je bezig bent met zwanger worden. Vaak wordt de hoeveelheid medicijnen aangepast of krijg je een voor de zwangerschap veiliger medicijn. Gebruik en stop geen medicijnen zonder overleg. Gebruik ook geen medische crème of zalf of middelen die je zonder recept kunt kopen. Alleen paracetamol mag je zonder overleg gebruiken. Ook bij mannen moeten sommige medicijnen worden gestopt omdat ze schadelijk zijn voor de zaadcellen.

Ziektes

Ziektes of klachten die bij een mogelijke zwangerschap extra aandacht nodig hebben zijn bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, schildklierziektes, epilepsie, trombose, astma, depressie en angststoornissen. Het is goed om dit samen te bespreken en zo nodig contact op te nemen met de specialist.