Klachten – Huisartspraktijk De Noord – Urk
Header afbeelding
Huisartspraktijk De Noord
De Noord 8B 8321 BA
Urk

Klachten

Bandenpijn

Een veel voorkomende klacht is bandenpijn. Deze wordt veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder. De baarmoeder wordt op haar plaats gehouden door banden waar nu aan getrokken wordt. De pijn is onschuldig, maar wel vervelend.

Brandend maagzuur

Onder invloed van het hormoon progesteron verslapt de ingangsklep van de maag. Hierdoor kan het zijn dat er maagzuur omhoog komt en je (gevoelige) slokdarm in gaat. Dit zorgt voor het branderige gevoel. Tips: Gebruik kleine maaltijden en geef je maag zoveel mogelijk ruimte door rechtop te zitten. Blijf na het eten een half uurtje rustig zitten. Eet geen gekruid voedsel en drink geen koffie of koolzuurhoudende frisdrank.

Obstipatie (verstopping)

Obstipatie wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft de ontlasting langer in de darmen en wordt er extra vocht aan onttrokken. Vandaar dat je bij verstopping vaak ook hardere ontlasting hebt. Door vezelrijke voeding te eten, zoals rauwkost, fruit, volkorenbrood en peulvruchten worden de darmen gestimuleerd. Drink veel water. Beweging stimuleert de darmen ook, dus  wandelen, zwemmen en fietsen is aan te bevelen.

Aambeien

De aderen rond de anus verslappen onder invloed van het hormoon progesteron. Bovendien veroorzaken de baarmoeder en het kind een grotere druk op het onderlichaam. Tijdens het krijgen van ontlasting kunnen de aderen rond de anus uitstulpen. Aambeien kunnen ook inwendig voorkomen. Het is belangrijk om verstopping te voorkomen (zie obstipatie). Gebruik een aambeienzalf die geschikt is voor zwangeren.

Extra afscheiding

Tijdens de zwangerschap produceren de baarmoeder en schede meer vocht en slijm dan gewoonlijk. Dat is functioneel; schadelijke ziektekiemen kunnen zo minder makkelijk binnendringen. De afscheiding is niet te verminderen. Tips: was de vagina alleen met water en gebruik geen zeep. Draag alleen katoenen onderbroeken en gebruik alleen inlegkruisjes zonder plastic laagje. Bij jeuk, pijn bij het vrijen, een branderig gevoel of opgezette schaamlippen is het verstandig even naar de huisarts te gaan.

Jeuk

“Zwangerschapsjeuk”  kan veel oorzaken hebben. Als je hier last van hebt, bespreek dit dan met je verloskundige. Algemene tips: Een koude douche nemen en luchtige kleding van natuurlijke materialen dragen. Je kunt ook mentholpoeder op de jeukende plekken doen. Na de bevalling verdwijnt de jeuk vanzelf.

Misselijkheid en braken

De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta HCG aan. Van dat hormoon kunnen zwangere vrouwen behoorlijk misselijk worden. Soms alleen  ’s ochtends, maar soms ook de hele dag door. Na vier maanden verdwijnt het HCG uit je lichaam en zal de misselijkheid meestal afnemen. Tips: Voor het opstaan ’s ochtends een beschuitje eten en wat thee drinken en pas daarna rustig opstaan, kan ochtendmisselijkheid draaglijker maken. Het  is ook aan te bevelen kleine maaltijden verspreid over de dag eten. Voldoende rust nemen is natuurlijk belangrijk. Ook kun je ter voorkoming van misselijkheid de warme maaltijd ’s middags in plaats van ’s avonds gebruiken. Het helpt ook om thee met (peper)munt of gember te drinken. Als het drinken ook niet meer lukt, het overgeven blijft en daarbij het plassen duidelijk minder wordt, neem dan contact met ons op.

Opgezette voeten, handen en enkels

Door de toegenomen druk op de aderen kan er vocht uit de bloedvaten treden en in het omliggende weefsel terechtkomen. Dit gebeurt vooral in je benen, handen en rond de enkels. Het is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Tips: Niet te lang in dezelfde houding staan of zitten, warmte vermijden. Wanneer het even kan de voeten omhoog leggen en gaan fietsen in plaats van lopen (geeft minder druk op de voeten).

Spataderen

De aderen in de benen verslappen onder invloed van het hormoon progesteron. Bovendien moet het bloed uit de benen langs de vergrote baarmoeder worden teruggepompt naar het hart en dat gaat moeizaam. Daardoor ontstaat een verhoogde druk in de aderen van het onderlichaam en worden de aderen duidelijker zichtbaar. Spataderen kunnen ook voorkomen in de schaamlippen. Tips: draag geen strakke broeken of panty’s, en probeer niet te lang in één houding zitten of staan. Leg de benen omhoog, bijvoorbeeld door het voeteneinde van het bed verhogen. Draag geen  hoge hakken en douche de benen af met koud water. Bij spataderen in de schaamlippen kan een ijscompres verlichting geven. Er bestaat ook een massagetherapie voor spataderen; vraag ons om meer informatie.

Vermoeidheid

Er groeit een baby in je buik. Daardoor verandert het lichaam voortdurend. Dat kost veel energie. De meeste zwangeren hebben er vooral de eerste drie maanden en de laatste weken erg veel last van. Tips: Veel slapen en rusten, niet te veel zoetigheid eten. Bij extreme vermoeidheid zou er sprake kunnen zijn van bloedarmoede. Bloedarmoede kan ook slapeloosheid veroorzaken. Op bloedarmoede wordt meerdere keren in de zwangerschap getest.